Muziek

Wat zijn wifi speakers?

Steeds meer producenten van audiosystemen hebben wifi speakers in het assortiment. Draadloos muziek luisteren lijkt de toekomst en met wifi speakers gaat dit wel heel eenvoudig. Met wifi speakers kun je iedere ruimte vullen met jouw favoriete muziek. Er zijn diverse varianten verkrijgbaar voor diverse doeleinden. Zo heb je wifi speakers waarmee je draadloos naar muziek kunt luisteren, maar er zijn ook wireless speakers die bedoeld zijn om verbinding te laten maken met je televisie zodat je een eigen thuisbioscoop kunt creëren.

Wifi is eigenlijk een verzamelnaam voor diverse draadloze netwerken. Wifi staat voor ‘Wireless Fidelity’ en betekent in het Nederlands ‘draadloze betrouwbaarheid’. Je komt wifi ook wel tegen onder de naam WLAN, draadloos netwerk of draadloos internet. Veel Nederlanders maken thuis gebruik van een wifi netwerk. Ook in openbare ruimtes zoals zwembaden, supermarkten en in winkelcentra kun je steeds vaker gebruik maken van een wifi netwerk. Wifi speakers werken ook via dit netwerk. Met wifi speakers is het mogelijk om muziek te streamen van een audiobron zoals je smartphone, PC, laptop of tablet naar de wifispeakers die op hetzelfde netwerk zijn aangesloten. Bij veel fabrikanten is het zelfs mogelijk om de wifi speakers uit dezelfde lijn met elkaar te laten communiceren zodat je overal in huis draadloos muziek kunt luisteren. Je kunt de wifi speakers synchroon muziek laten afspelen, maar je kunt de wifi speakers ook afzonderlijk van elkaar hun werk laten doen. Voor het gebruik van meerdere draadloze speakers in huis is soms extra hardware nodig. Deze speakers worden ook wel verkocht onder de naam Multiroom audio. Het Multiroom systeem is een luxe muzieksysteem die werkt als een soort versterker in huis.

Er zijn verschillende fabrikanten die een wifi speaker in het assortiment hebben. Bekende voorbeelden zijn de Soundlink en Soundtouch speakers van Bose, de Heos speakers van de Japanse fabrikant Denon, de speakers in de Omni lijn van Harman Kardon en de Sonos play luidsprekers.

Wat zijn de voordelen van wifi speakers?

De meeste wifi speakers hebben beter bereik dan bluetooth speakers. Alhoewel het alleen mogelijk is om met behulp van een wifi netwerk muziek te streamen hebben mensen die speakers zoeken voor in huis toch een lichte voorkeur voor wifi speakers. Dat komt ook omdat deze speakers vaak meer opties hebben, zoals een ingebouwde cd-speler of een alarmklok. Een groot voordeel van wifi speakers is dat ze met heel veel audiobronnen kunnen communiceren omdat tegenwoordig bijna alle apparaten door wifi ondersteund worden. Je kunt wifi speakers dus aanschaffen om thuis te genieten van muziek en je kunt er tegelijkertijd voor zorgen dat je beter geluid hebt bij het televisie kijken of bij het gamen. Met een wireless speaker die werkt met wifi verbinding kun je je eigen thuisnetwerk creëren. Het is mogelijk om meerdere speakers aan elkaar te koppelen. Helemaal handig zijn de draadloze speakers met follow me functie. Ingebouwde sensoren zorgen ervoor dat de muziek wordt afgespeeld uit de speaker die zich in dezelfde kamer bevindt als jij.