Muziek

Sonos, pure kwaliteit en design

Terwijl sommige bedrijven in zwaar weer zitten en grote moeite hebben om het hoofd boven water te houden, lijken andere merken juist in een razendsnel door te groeien wat betreft omzet en populariteit. Het bekendste voorbeeld hiervan is natuurlijk Apple, dat tot de verbeelding spreekt van talloze mensen en daardoor op het gebied van smartphones, mp3’s en andere gadgets een gigantisch marktaandeel heeft. Apple is echter niet het enige bedrijf, dat zo ongekend populair is. Hun equivalent wat betreft stereoapparatuur is bijvoorbeeld Sonos. Ook dit bedrijf heeft zich door een volledig eigen concept – eentje die zich wellicht het best laat beschrijven als innovatief, stijlvol en gericht op kwaliteit – onderscheiden van de concurrentie en vaart daar nu op. Op deze uitzonderlijke kwaliteiten van Sonos komen we zo terug, maar we zullen eerst even kijken hoe dit alles precies tot stand is kunnen komen door een blik te werpen op de geschiedenis van het bedrijf. Van het prille begin in 2002 tot de multinational die Sonos nu is.

De geschiedenis van Sonos

Zoals terloops al is vermeld, is Sonos ontstaan in het jaar 2002. De oprichters waren vier mannen, te weten: Tom Cullen, Craig Shelburne, Trung Mai en John MacFarlane. Laatstgenoemde was de feitelijke initiatiefnemer. Hij besefte aan het begin van deze eeuw als één van de eerste personen dat na de val van de lp ook de cd zijn einde naderde. Dit kwam voornamelijk door het steeds verder oprukkende internet en het daar ontegenzeggelijk mee verbonden downloaden. Om die reden kwam hij met het idee om het internet en het via die weg downloaden van muziek te verbinden met een mogelijkheid om dit thuis hifi af te spelen. Eerst, in 2005, gebeurde dit nog door via Sonos een eigen systeem met zelfs een eigen controller op de markt te brengen, maar later, vanaf 2008, werd er een samenwerking met Apple aangegaan, iets later volgde ook al gauw tegenhanger Android. Hierdoor groeide de omvang van Sonos explosief. Een verdere groei werd veroorzaakt nadat de apps van Android en Apple met betrekking tot de Sonossystemen zich verder ontwikkelden en het nu nog gemakkelijker werd om thuis muziek te streamen. Ondertussen was ook de S5, tegenwoordig beter bekend als de PLAY 5, uitgekomen. Deze wakkerde de vraag naar Sonosproducten nog maar eens verder aan, maar een minstens even grote stap zette Sonos toen ze zich verbond aan muziekservices als Spotify en Pandora. Door al deze genoemde zaken, kunnen we Sonos tegenwoordig gerust de topper op het gebied van stereoapparatuur noemen.

Wat zijn de algemene kenmerken van Sonos?

We hebben zojuist gezien dat Sonos zich sterk ontwikkelt heeft en dat dat grotendeels te maken heeft met de verbintenissen die in de loop der jaren afgesloten hebben met andere grote bedrijven. Een verklaring waarom deze grootmachten stuk voor stuk geïnteresseerd waren en zijn in Sonos, is echter nog niet gegeven. Enerzijds lijkt dit simpelweg te komen door de kwaliteit die Sonos biedt. Alle speakers van Sonos leveren namelijk een fantastisch, loepzuiver geluid af en bovendien zien ze er wat betreft de vormgeving altijd erg stijlvol uit. Dit geldt overigens eveneens voor alle andere producten die ze aanbieden. Er zijn echter wel meer bedrijven die op de genoemde gebieden uitblinken, dus volstaat deze verklaring nog niet helemaal. Hetgeen waar Sonos echt in vooruit loopt, zijn dan ook niet zozeer de producten zelf (hoewel deze van uitzonderlijke kwaliteit zijn), maar vooral de geleverde diensten. Deze zijn dermate innovatief, dat gebruikers bijzonder gemakkelijk muziek door hun hele huis kunnen luisteren. De apps van Android en Apple helpen hierbij. Overigens zit er wel een aardig prijskaartje aan de producten van Sonos, maar door de duurzaamheid (de speakers zijn vaak vochtbestendig en kunnen zeker wel tegen een stootje) kun je er vaak dusdanig lang mee, dat het uiteindelijk wel mee valt. Bovendien krijg je er dus heel veel voor terug.

De speakers die Sonos te bieden heeft

Als we gaan kijken naar de verschillende producten van Sonos, kunnen we een grof onderscheid maken tussen twee groepen artikelen. Aan de ene kant heb je in de vorm van de Sonos PLAY 1, de Sonos PLAY 3, de Sonos PLAY 5, de Sonos Playbar en de Sonos Sub de speakers, de objecten waar vanuit het geluid dus daadwerkelijk voortgebracht wordt, en aan de andere kant de artikelen van Sonos die hierbij als hulpmiddelen fungeren, zoals de Sonos Boost en de Sonos Connect. Wat de speakers betreft, is er een duidelijke hiërarchie, die zich deels al uit in de naamgeving. Hoe hoger het getal in de titel, hoe beter de kwaliteit (wat geluid, omvang en dergelijke betreft). Dit zou dus betekenen dat de Sonos PLAY 5 de topper van Sonos is, de Sonos PLAY 3 een geduchte middenmoter genoemd kan worden en de Sonos PLAY 1 te boek staat als het instapmodel van Sonos. In dat geval vergeten we echter de Sonos Playbar en de Sonos Sub, die beide eigenlijk nog een streepje voor hebben op de Sonos PLAY 5 en de eerste plaats eigenlijk samen delen.

Overzicht van de producten van Sonos

- Sonos Play 1
- Sonos Play 3
- Sonos Play 5
- Sonos Boost
- Sonos Connect
- Sonos Home Cinema
- Sonos Playbar
- Sonos Sub

Deze vorm van rangorde zien we ook deels terug bij de andere producten, bij de niet-speakers dus. Zo heb je twee artikelen die beide als functie hebben het versterken van de verbinding tussen de router en één van de eergenoemde speakers. Dit zijn de Sonos Bridge en de Sonos Boost. Hierbij is de laatstgenoemde qua kracht duidelijk superieur, waardoor de eerstgenoemde als basismodel gekenmerkt wordt. De andere producten van Sonos zijn eigenlijk niet op een dergelijke manier in te delen, omdat ze wat betreft hun taak nogal van elkaar verschillen. Er is dus een zekere differentie. Deze zorgt ervoor dat ze niet zomaar met elkaar te vergelijken zijn. Zo is de Sonos Dock bijvoorbeeld een apparaat met meerdere functies (het is zowel een oplader van bijvoorbeeld je iPod als een gadget om de muziek van je iPod vrij af te spelen) en heeft Sonos ook nog verschillende producten waarmee je je speakers op de gewenste plaats kunt monteren, zoals een muurbeugel of een vloerstandaard op ‘vogelstand’.